Jak przyrządzić królika z musztardą?

Jak przyrządzić królika z musztardą?
Hiszpanie uwielbiają królicze mięso. Dzieje się ze względu na jego delikatny smak, niską zawartość tłuszczu. W Polsce mięso z królika powoli wraca do łask. Wielu z nas pamięta, że w czasach kryzysu, gdy zdobycie mięsa było wielkim wyczynem potrawka z królika czy królik w winie były rarytasami na polskich stołach. Dziś prezentujemy sposób na królika z musztardą.
/ 11.08.2010 14:00
Jak przyrządzić królika z musztardą?

Młode mamy wiedzą o zaletach króliczego mięsa – wiele gotowych dań przygotowywanych dla dzieci zawiera mięsa z królika. Nie powoduje ono uczuleń, jest dobrze trawione nawet przez małe żołądki.

By przygotować królika pieczonego z musztardą potrzebujemy:

  • folię aluminiową,
  • żaroodporne naczynie,
  • jeden comber króliczy (w przypadku porcji dla dwóch osób około 400- 500 gramów),
  • kilka plasterków słoniny (opcjonalnie, choć dodaje ona aromatu króliczemu mięsu),
  • 2 łyżki musztardy,
  • natkę pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Zobacz także: Tabela temperatur i czasu pieczenia mięs

Mięso z królika (jak każde inne) myjemy, solimy, pieprzymy i smarujemy grubą warstwą musztardy. Potem zawijamy albo w plastry słoniny lub w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika, który uprzednio nagrzaliśmy do temperatury około 180 stopni. Pieczemy od 45 do 60 minut, w zależności od wielkości królika. Wyciągamy mięso z naczynia, odstawiamy na półmisek. To nie koniec, by dodać mięsu aromatu do naczynia, w którym piekliśmy królika wlewamy trochę wody, którą mieszamy z sosem, który powstał w czasie pieczenia królika. Sos gotujemy, polewamy wrzącym sosem uprzednio rozwiniętego z folii królika. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Jeżeli chcielibyśmy by nasze dziecko skosztowało pieczonego domowym sposobem królika, nie owijajmy mięsa plastrami słoniny, użyjmy aluminiowej folii. Tak upieczone mięso (mimo małej ilości musztardy) nadaje się do zmiksowania i serwowania najmłodszym domownikom.

Hiszpanie do potraw z królika podają czerwone wytrawne wino. By spotęgować delikatny smak króliczego mięsa warto na dwie godziny przed posiłkiem przelać wino do karafki. Odpowiednio napowietrzone wino wydobędzie z serwowanej przez nas potrawy zupełnie nowe smaki.

Zobacz także: Duma hiszpańskich win

Redakcja poleca

REKLAMA