Z czym się jada grecki jogurt?

Zsiadłe mleko robimy z mleka niepasteryzowanego.
Ten biały, niebywale gęsty składnik greckiej kuchni robi coraz większą karierę za granicą. I słusznie, bo jogurt grecki jest nie tylko niezastąpiony w kuchni, ale tez bardzo zdrowy.
/ 20.10.2010 09:37
Zsiadłe mleko robimy z mleka niepasteryzowanego.

Gęsta naturalność

Już po pierwszym spotkaniu z greckim jogurtem staje się oczywiste, że nie sposób bez niego żyć. Kiedy do sosu dodamy jogurt, to po pewnym czasie ten zwykły staje się płynny i dość nieefektownie rozmywa sos, a jogurt grecki przez cały czas zachowuje tę samą, niezwykłą konsystencję. Najbardziej oryginalny jest tak gęsty, że można go kroić nożem, dlatego świetnie się sprawdza jako składnik gęstych dipów i deserów. Zawiera szczepy bakterii Lactobacillus bulgaricus, które pojawiają się w produktach mlecznych pochodzenia bałkańskiego oraz bliskowschodnich. Swoją gęstość osiąga w sposób naturalny, w procesie fermentacji, nie ma więc potrzeby dodawania do niego żadnych zagęstników czy żelatyny. Zawiera też dużo białka, przez to staje się propozycją dla tych, którzy dbając o zdrowie, nie chcą rezygnować z dobrego smaku. Trzeba przy tym uważać na jogurty typu greckiego, w których kremowa konsystencja uzyskiwana jest za pomocą sztucznych dodatków. Oryginalny jogurt grecki ma też dość charakterystyczny, kwaskowy smak, który jest bardzo trudny do podrobienia.

Zobacz także: Bakterie w jogurtach

Król sosów i deserów

W kuchni wschodniej gęsty jogurt dodawany jest nawet do potrawek curry. W Grecji pojawia się przede wszystkim w dwóch bardzo prostych potrawach, które rozsławiają kuchnie grecką poza granicami kraju. Na pierwszym miejscu stoi sos tzatziki, w którym do jogurtu dodaje się świeże ogórki, czosnek, oliwę i odrobinę soku cytryny. Gęsty i aromatyczny sos jest kwintesencją greckiego smaku, doskonałym dodatkiem do mięs. Często pojawia się na stole wśród wielu rozmaitych mezedes, czyli przekąsek. Grecy uwielbiają swój jogurt także w wersji na słodko, czyli z miodem. Ten deser jadają przez cały dzień, niektórzy zaczynają od niego dzień. Gęsty, kremowy jogurt z Grecji i miejscowy miód tymiankowy to połączenie tak doskonałe, że nie wymaga innych składników. Jeśli ktoś nie przepada za intensywną słodyczą miodu, na pewno zasmakuje mu grecki jogurt ze świeżymi owocami. To także popularny deser w tej części Europy i warto po niego sięgnąć podczas wakacyjnej podróży.

Zobacz także: Czy wiesz, jak zrobić dip z chili?

Redakcja poleca

REKLAMA